Tools
Register Login

Poliklinika-analiza.hr

Srijeda, 26 Stu 2014

Kiselo-lužnata uravnoteženost organizma

Vegetativno upravljanje stanica ovisi o ravnoteži kiselina i lužina te od minerala, elemenata u tragovima, vitamina, aminokiselina, masnih kiselina i enzima. Stalna kontrola kiselosti izuzetno je važna. Ravnoteža kiselina i lužina štiti nas od mnogih bolesti današnje civilizacije...

Danas, zbog suvremenog načina života, većina ljudi ima previše kiselina. Posljedica su toga tvrdi mišići i neugodni bolovi. Tome je više uzroka, a najvažniji je prijelaz s biljne na bjelančevinastu prehranu i nedovoljno kretanje, odnosno nedostatna tjelesna aktivnost. Tomu je pomogla i današnja denaturirana prehrana, prepuna bojila i konzervansa.

Kiselost je jedna od najčešćih probavnih tegoba. Poremećena ravnoteža kiselina i lužina čest je uzrok upale želučane sluznice. Iskustva govore da bismo za protutežu određenoj količini mesa trebali uzimati sedmerostruku količinu povrća, što je, hraneći se na prosječan način ,nemoguće. Za neutralizaciju viška kiselina organizmu trebaju minerali, među ostalim kalij i natrij. Pritom posebnu ulogu ima kalcij uskladišten u kostima i zubima, najvećim centrima kalcija. Umor i nesanica često su odraz porasta kiselina u organizmu. Raste li kiselost samo lokalno ili u cijelom organizmu, tijelo reagira s boli, često vrlo jakom.

Neuredna kiselo-lužnata ravnoteža može biti uzrokom pojave mnogih zdravstvenih tegoba i oštećenja zdravlja: reume, osteoporoze, ekcema i kožnih osipa, glavobolje, prehlade i gripe, kao i mnogobrojnih želučano crijevnih tegoba i poremećaja. Najveći i jedini mogući uvjet za ozdravljenje akutnih i kroničnih bolesti, jest normalizacija ravnoteže između kiselina i lužina.

 

 

Što može uzrokovati pojavu zakiseljena - kiselosti?

 

 

 

 

 jedenje previše mesa

 zagađenje okoliša-zraka

 kisele kiše koje minerale potiskuju u niže slojeve tla

 rezanje ,obrada i kuhanje hrane

 PIJENJE PREMALO TEKUĆINE

 alkohol, pušenje

 premalo kretanja, stres
 vanjski čimbenici koji dovode do demineralizacije organizma - visoke temperature i pretjerano znojenje

 uzimanje lijekova ,posebice salicilata, koji su sastavni dio svih analgetika i tableta protiv 

 

 

Najbitniji unutarnji faktori koji vode organizam u kiselost:

 

 krivo jedenje, brzo gutanje s puno progutanog zraka

 probavne tegobe, nadutost, plinovi

 kronične bubrežne tegobe

 dijabetes melitus

 upale - povišena tjelesna temperatura

 uobičajeni i lokalni nedostatak kisika

 neuravnotežen srčano krvožilni sustav

 

POREMEĆENA KISELO-LUŽNATA RAVNOTEŽA MOŽE UZROKOVATI:

 

 tegobe lokomotornog sustava – bolna leđa, osteoporozu, reumatske tegobe

 tegobe probavnog sustava - gastritis, crijevne upale, grčeve, poremećenu crijevnu floru

 kronični umor, pospanost, nedostatak energije

 depresivnost, pretjeranu živčanost

 bolesti srca i krvožilnog sustava, niski tlak, srčane aritmije

 glavobolju, migrenu

 karijes, paradentozu
 
bubrežni disbalans
 giht (ulog)
 
smanjenje izdržljivosti i krutost mišića
 n
izak prag boli – nepodnošljivost boli.

Ukoliko je ustanovljena kiselost vašeg organizma što možete učiniti za sebe? Žurno pomozite neutralizaciji kiselosti. Tijelo na prehladu reagira hiperprodukcijom kiselina, kao i kod žena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Šećer je kradljivac lužina jer prilikom razgradnje troši kalcij, stoga ljudi koji uzimaju puno slastica često imaju nedostatak kalcija. Preopterećenost kiselinama organizam neutralizira mineralima, a to su kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i drugi. Pritom važnu ulogu ima kalcij pohranjen u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala. Za probleme zuba i pojavu karijesa česti su «krivci» višak kiselina i nedostatak lužina.

 

Probavni sustav je složeni mehanizam, s nizom kemijskih reakcija koje se smjenjuju i u kojima kiseline imaju vrlo važnu ulogu. Kiseline u organizam dospijevaju hranom, ali određene kiseline proizvode jetra, gušterača i želudac. Za dobru probavu, za izlučivanje štetnih i nepotrebnih tvari bez fermentacije i nadutosti, želučani i crijevni sadržaj trebaju imati uravnoteženu pH vrijednost, pola kiselu i pola lužnatu. Rješenje je jednostavno treba smanjiti uporabu kiselih namirnica u korist lužnatih, koje odlično pogoduju probavnom sustavu, a dobrodošla pomoć će biti i svakodnevna uporaba alkalne vode dobivene procesom ionizacije.

 


 

UMJERENO JEDITE I PIJTE!

ZAMJENITE IH!

Kava, čaj, mlijeko

Napitcima na bazi žitnih klica i zelenim čajem

Sokove od voća i povrća, gazirana pića, voćne sirupe

V O D O M!!!

Kavu i alkohol

1-2 čaše kvalitetna vina

Marmeladu i džemove

Neprerađenim šećerom

Mahunarke, kekse, kolače, lješnjake, orahe

Cjelovitim žitaricama, bademima…

Jaja i perad

Bjelanjcima

Životinjske masti, prerađeno ulje

Maslinovim uljem

Mliječne proizvode, mlijeko, plemeniti sirevi

Kozjim sirom i kefirom

Bijele mahune, bob, soju, leću, rajčice

Kestenima, krumpirom, kukuruzom

Kiseli kupus

Zelenim povrćem, celerom, blitvom, začinskim biljem

Masno meso, divljač, perad

Samo nemasnim sirom i peradi

Ocat

Senfom i biljnim začinima

Šumsko voće, nezrelo voće, agrumi

Bananom, dinjom, breskvama, suhim voćem, papajom



I ono najvažnije laboratorijska analiza intolerancije-nepodnošljivosti na namirnice bit će značajan korak unapređenja uravnoteženosti vašeg pH i općeg dobrog stanja organizma. Uklonimo li iz prehrambene uporabe sve ono što remeti našu enzimatsku ravnotežu, i povećamo unos VODE, bavljenje tjelesnom aktivnošću, naučimo disati (meditacija) ili redovito odemo na masažu ili u detoksikacijsku saunu, učinili smo puno kako bi naše tijelo bilo FIT.

Ovakvim pristupom zadržat ćemo visoki energetski potencijal, bit će manje zdravstvenih tegoba, budit ćemo se svježi, stres će biti nepoznanica za nas, a ZDRAVLJE će biti kvalitetno.